Afspraak maken
Aanschaf van een kitten
Als u overweegt een kat aan te schaffen, is het belangrijk om goed over de eventuele consequenties na te denken. Een kat kost tijd, energie, aandacht en geld. Een kat kan wel twintig jaar oud worden, bent u dan nog steeds in de gelegenheid om een kat te houden?
Wat verwacht u van uw kat?
Gedrag katten
Katten kunnen u gezelschap en gezelligheid bieden, maar niet iedere kat houdt er van om uitgebreid te worden aangehaald. Sommige katten staan bekend om hun “gepraat”, is dat iets dat u aanspreekt of zit u juist niet te wachten op veel gemiauw? Wilt u een kat die naar buiten kan en muizen kan vangen of zoekt u juist een kat die uitsluitend binnenshuis blijft? Als u uw kat uitsluitend binnenshuis wilt houden, dan zult u moeten zorgen dat de kat voldoende prikkels geboden wordt om in zijn natuurlijke behoeften te kunnen voorzien. Bedenk dat niet alle katten geschikt zijn om binnenshuis te houden.
Past een kat bij u?
Voordat u beslist of u een kat wilt aanschaffen, is het verstandig na te gaan of dit dier bij u en uw leven past. Hieronder leest u waar u zoal aan moet denken.
Dagelijkse verzorging
Voldoende ruimte
Huisgenoten
Allergie
Uw kat en de buren
Zorg er voor dat u een goed beeld krijgt van het leven met één of meerdere katten, zodat u goed voorbereid bent.
Bent u er klaar voor?
Voor u de kat in huis krijgt is het verstandig om te zorgen dat u alles klaar heeft staan. Als u nog veranderingen in uw inrichting wilt maken, is het goed om dat te doen voordat de kat komt. Bedenk waar u mandjes, voerbak, waterbak, krabpaal en kattenbak wilt plaatsen zodat de kat deze goed kan vinden. Op die manier kan de kat wennen zonder dat er later nog veranderingen komen.
Ook is het handig om vooraf met het hele gezin regels af te spreken die zullen gaan gelden voor de kat. Zo weet iedereen wat er wel en niet mag. Mag de kat in de slaapkamers, op de tafel of op het aanrecht? Bespreek het van te voren en wees consequent.
Socialisatie en opvoeding
De socialisatiefase van een kitten is een speciale leerfase. Hierin leert een kitten hoe hij moet omgaan met soortgenoten, andere dieren en mensen. Maar bijvoorbeeld ook waarvoor een kattenbak dient en dat opgetild worden niet eng is. Door een goede socialisatie zal uw kat later makkelijker omgaan met nieuwe situaties en minder angstig zijn. Omgekeerd: alles wat een kitten tijdens de socialisatieperiode niet leert, zal heel veel moeite kosten om later aan te leren.
Wanneer een kat niet goed gesocialiseerd wordt, kan het dier zelfs gaan lijden aan stress en angst. Dit kan resulteren in medische en gedragsproblemen. Om straks aan uw kat een prettige huisgenoot te hebben die zelf ook lekker in z’n vel zit, is socialisatie dus extreem belangrijk!
De eerste socialisatieperiode van kittens ligt tussen de leeftijd van drie tot acht weken. Er wordt daarnaast verondersteld dat katten ook een zogenaamde tweede socialisatieperiode kennen die doorloopt totdat de kat veertien tot zestien weken oud is. Kittens mogen volgens de wet bij de moeder weg op een leeftijd van minstens zeven weken. Helaas komt het nog steeds voor, dat kittens voor deze wettelijk toegestane leeftijd worden verkocht aan kopers. Soms worden eigenaren voorgelogen over de werkelijke leeftijd van een kitten.
Op de website www.kittenleeftijd.nl kunt u als eigenaar zien of uw kitten werkelijk zo oud is als de verkoper zegt.
Een fokker die aangesloten is bij een rasvereniging zal zijn kittens pas meegeven wanneer deze tenminste dertien weken oud zijn. De eerste en vaak (een deel van) de tweede socialisatieperiode vindt dus plaats bij de fokker. Het is daarom belangrijk om een kitten bij een verantwoordelijke fokker te kopen die uitgebreid aandacht besteedt aan de socialisatie van de kittens. Het is ook van belang dat de moederkat tijdens de socialisatieperiode het goede voorbeeld geeft. Het gedrag van een goed gesocialiseerde moederpoes heeft een grote invloed op het gedrag van de kittens.
Wanneer u uw kitten(s) eenmaal thuis heeft, moet u aandacht blijven besteden aan de socialisatie en ook aan opvoeding. Hoewel er vaak gezegd wordt dat u katten niet kunt opvoeden, kunt u een kat wel degelijk dingen leren. U kunt hem bijvoorbeeld leren dat hij niet aan de bank krabt, dat hij niet op tafel springt, enzovoorts. Hierbij is het belangrijk om consequent te zijn in de opvoeding en training. U bereikt de beste resultaten door goed gedrag te belonen. Geef daarbij ook alternatieven waar de kat wél aan mag krabben en waar hij wel op mag klimmen om te zitten, enzovoorts. Bij slecht gedrag is een klein standje, bijvoorbeeld een stemverheffing of in de handen klappen, voldoende. Fysiek straffen wordt afgeraden! Dit veroorzaakt vaak verergering van het probleemgedrag en doet de relatie tussen kat en eigenaar geen goed.
Afspraak maken
Van de Reijtstraat 21
4814 NE Breda
Ma t/m vr: 8:00 - 19:00 uur
Zaterdag: 8:00 - 12:00 uur
Ons team
Dierenkliniek Breda heeft een enthousiast team van dierenartsen en paraveterinairen voor u klaar staan. Zij zijn zeer toegewijd en ervaren op hun vakgebied. Bij Dierenkliniek in Breda staat de aandacht voor uw dier centraal.
ons team
Wat vinden baasjes van onze kliniek?
Gemiddelde waardering: 4,7