Oogheelkunde voor uw hond

Teckel met een zonnebril

Oogheelkunde bij honden

Oogproblemen zijn dikwijls erg vervelend voor uw huisdier. Knijpen met het oog, ooguitvloeiing en roodheid zijn vaak klachten die u als eigenaar opvallen. Soms heeft dit een redelijk onschuldige oorzaak, maar dit soort klachten kunnen ook wijzen op ernstigere aandoeningen, zoals beschadigingen van het hoornvlies, een verhoogde oogdruk of een verminderde traanproductie. Bij een aantal aandoeningen is een snelle diagnose en behandeling noodzakelijk om blijvende schade aan het oog te voorkomen.  

We kunnen op onze praktijk een oogheelkundig onderzoek uitvoeren, evenals verschillende oogheelkundige operaties en een oogdrukmeting (door middel van de Tonovet Plus). 

Afspraak maken

Keratoconjunctivitis Sicca (KCS)

KCS is een aandoening waarbij de traanklieren te weinig oogvocht aanmaken. Dit heeft een droog oog tot gevolg. Vaak is een auto-immuun aandoening de oorzaak. De klachten lijken vaak op een ontstoken oog, namelijk ooguitvloeiing en roodheid. Als het probleem langer aanwezig is kan het hoornvlies ernstig beschadigd raken. We kunnen de traanproductie meten door middel van de Schirmer Tear Test. Dit is een klein stripje/papiertje wat we achter het ooglid doen. Na 1 minuut lezen we de hoeveelheid traanvocht af die het oog produceert.  

Indien de traanproductie te laag is, gaan we met zalven en/of druppels proberen of we de traanproductie weer omhoog kunnen krijgen.   

Entropion 

Dit is het ‘naar binnen krullen’ van het ooglid, bij veel dieren is dit een aangeboren en erfelijke aandoening. Het kan ook ontstaan als een dier door een ander oogprobleem pijn heeft, hierdoor zal het dier de oogbol wat terug in de kas trekken en is er meer ruimte voor de oogleden om naar binnen te krullen.  

Dit probleem zorgt vaak voor beschadigingen aan het hoornvlies door de irritatie van de haren.  

Afhankelijk van een onderliggende oorzaak kan een operatie nodig zijn om de stand van de oogleden te corrigeren.  

Ectropion  

Bij deze aandoening krullen de oogleden juist naar buiten. Vaak is te zien dat het onderooglid wat afhangt. De symptomen hangen vaak af van de ernst van de aandoening. Soms is een operatie nodig om de stand van de oogleden te corrigeren.  

  

Hoornvliesbeschadigingen  

Beschadigingen van het hoornvlies komen erg veel voor bij onze huisdieren. Het kan vele oorzaken hebben en de ernst kan erg variëren. Zo’n beschadiging noemen we een ulcus.  

We onderzoeken het hoornvlies met een speciale kleuring, fluoresceïne. Deze kleurstof geeft aan of er een beschadiging is, hoe groot en hoe diep deze beschadiging is. We kijken ook naar onderliggende oorzaken voor de beschadiging. Er kan sprake zijn van te weinig traanproductie, haartjes op de oogleden of op het slijmvlies of het naar binnen krullen van de oogleden. 

Er kan een oppervlakkige beschadiging zijn van het hoornvlies, deze kunnen met 1 à 2 weken genezen zijn. Als de beschadiging dieper is, is er een groter risico op een bacteriële infectie en eventueel zelfs een perforatie van het hoornvlies. Bij diepere beschadigingen moeten we snel en intensief behandelen, soms is een operatie nodig. 

Als een ulcus niet wil genezen en we geen onderliggende oorzaak kunnen vinden, noemen we het een ‘indolent’ ulcus. Dan is er sprake van een slechte hechting van het hoornvliesweefsel. We gaan dan vaak met een wattenstaafje over het oog om losliggend weefsel te verwijderen.  

Daarnaast beschikken we over een ‘Alger Brush’. Dit is een klein en fijn diamant boortje, hiermee gaan we over het hoornvlies waarbij we de dode laag van het hoornvlies verwijderen en de genezing stimuleren. Dit klinkt eng, maar veel dieren laten dit met een lokale verdoving (een druppel op het oog) toe. Vaak zorgt dit, met goede pijnstilling en oogzalf na 2 weken al voor een goede verbetering.      

Afspraak maken

Uveïtis  

Uveïtis is een verzamelnaam voor ontstekingen in het oog. Het kan aan 1 of beide ogen voorkomen en heeft vele oorzaken. Symptomen zijn roodheid, troebeling van het hoornvlies, soms een afwijkende pupil of bloed in het oog. Een goed lichamelijk onderzoek en uitgebreid onderzoek van het oog is nodig om de diagnose te stellen. Omdat uveïtis vaak een symptoom is van een andere aandoening, adviseren we meestal ook aanvullend onderzoek om de onderliggende oorzaak te achterhalen (bijvoorbeeld een bloedonderzoek, echo en röntgenfoto’s). 

Glaucoom (verhoogde oogdruk)  

Glaucoom is een verhoging van de druk in het oog en is een spoedgeval! Normaal is de aanmaak en afvoer van het kamerwater (het vocht in het oog) in evenwicht. Bij glaucoom is de afvoer van kamerwater verminderd, waardoor de druk in het oog oploopt. Als er te lang een hoge druk is ontstaat er schade aan het netvlies en de oogzenuw, met blindheid tot gevolg.  

Soms ontstaat glaucoom langzaam, maar het kan ook in enkele uren al ontstaan.  

Symptomen zijn roodheid, een blauwe/witte waas over het oog en pijn (lichtschuw en/of pijnlijk bij aanraken).  

Bij deze klachten of bij twijfel doen we een oogdrukmeting. Hiervoor hebben we een Tonovet Plus, een apparaatje wat door middel van een klein wit staafje de oogdruk kan meten. Dit is pijnloos voor uw dier en kan zonder (lokale) verdoving uitgevoerd worden.  

Door middel van medicatie proberen we de oogdruk te verlagen. Ook het andere oog controleren we preventief, omdat de kans groot is dat ook dit oog glaucoom gaat krijgen. 

Helaas heeft glaucoom een slechte prognose, meestal lukt het niet om de oogdruk op lange termijn onder controle te houden en soms komt het zicht niet meer terug. Omdat het een pijnlijke aandoening is, is het voor uw dier soms beter om het oog operatief te verwijderen.  

Adres
Van de Reijtstraat 21
4814 NE Breda
Route
Openingstijden
Ma t/m vr: 8:00 - 19:00 uur
Zaterdag: 8:00 - 12:00 uur

Ons team

Dierenkliniek Breda heeft een enthousiast team van dierenartsen en paraveterinairen voor u klaar staan. Zij zijn zeer toegewijd en ervaren op hun vakgebied. Bij Dierenkliniek in Breda staat de aandacht voor uw dier centraal.

Dierenkliniek Breda team

Wat vinden baasjes van onze kliniek?


Gemiddelde waardering: 4,7