Afspraak maken
Wanneer uw hond ontwormen?
Om uw huisdier optimaal te beschermen tegen wormen, adviseren wij om uw pup met de leeftijd van 2 weken, 4 weken, 6 weken en 8 weken te ontwormen.
Daarna elke maand tot uw pup 6 maanden oud is.
Vervolgens nog op 6 maanden en 9 maanden leeftijd.
Als uw hond éénmaal de leeftijd van 1 jaar heeft bereikt, is het advies om uw hond minstens 4 x per jaar, dus elke drie maanden, te ontwormen. Bij sommige honden is het echter noodzakelijk om elke maand te ontwormen.
U kunt contact met ons opnemen indien u meer informatie wenst omtrent dit onderwerp.
Hoe ontwormen?
Er zijn verschillende ontwormingsproducten te verkrijgen. Meestal geven we onze hond een ontwormingstablet, maar er zijn ook pipetten te verkrijgen die u op de huid kunt toedienen. U kan de ontworming bij ons aan de balie verkrijgen.
Er zijn wormen die besmettelijk zijn voor de mens vooral voor kinderen, zwangere vrouwen, immunodeficiënte en oude mensen. Als uw hond besmet is met wormen is het belangrijk om heel hygiënisch te zijn. Zeker uw handen goed wassen na contact met uw hond!
Verschillende soorten wormen
De meeste wormen bevinden zich in het maagdarmstelsel. Vaak hebben wormen een ontwikkelingscyclus (ei-larve-volwassen worm) en sommige larven migreren door het lichaam tijdens hun groei.
Spoelwormen (of nematoden)
Spoelwormen geven meestal weinig klachten bij gezonde dieren. Soms krijgt uw hond maagdarmklachten zoals braken en/of diarree. De migratie van de larven gaat via de darmwand, lever en longen. De hond hoest de larven op en slikt ze in waardoor ze in de darmen belanden. Bij een massale besmetting kunnen er wel leverproblemen of hoestklachten optreden.
Lintwormen (of cestoden)
De meest voorkomende lintworm wordt overgebracht door de vlo. Een goede vlooienbestrijding is dus belangrijk voor een goede bestrijding. Je kan ze soms zien in de ontlasting als een soort rijstkorreltjes.
Eéncelligen (of protozoa)
De meest voorkomende ééncelligen zijn Giardia en Coccidiose. Ze zijn zeer resistent in de omgeving en daarom moeilijk te bestrijden. Deze parasieten komen het meest voor bij pups, geven aanhoudende of wisselende diarree en de pup kan hierdoor soms erg ziek worden en uitdrogen.
Haakwormen
Deze wormen hangen zich met kleine haakjes vast aan de darmwand en veroorzaken bloederige diarree. Bij massale infecties kunnen ze leiden tot chronisch bloedverlies, vermageren en soms sterfte.
Hartworm
De hartworm leeft in de longslagaders en soms deels in het hart. Door zijn aanwezigheid krijgt het hart na enige tijd moeite om het bloed rond te pompen. De hond kan een aantal jaren na de besmetting hoestklachten krijgen, sneller vermoeid tot benauwd worden en lusteloos zijn. De hartworm komt niet in Nederland voor, maar wel in de meer zuidelijke landen (grens vanaf Parijs). Als u naar het buitenland reist met uw hond moet u zeker navragen of het noodzakelijk is uw hond hiervoor preventief te behandelen. Ook honden die uit andere landen zijn geïmporteerd, kunnen besmet zijn. Soms is het verstandig om uw hond daarop te testen.
Longwormen
De longworm komt voor in de longbloedvaten en geeft vooral hoestklachten. Bij ernstige infecties kan ook benauwdheid, lusteloosheid en vermageren optreden. Honden besmetten zich door ontlasting van een besmette hond of een besmette slak op te eten.
Vlooien
Vlooien zijn ectoparasieten, dit zijn parasieten die zich aan de buitenkant van het lijf bevinden, dus op de vacht. Ze kunnen in korte tijd enorm veel eitjes leggen. Uit deze eitjes komen larven die zich verpoppen. Deze popstadia (vergelijkbaar met een rups) kunnen zeer lang in de omgeving blijven leven. Daarom is het belangrijk om uw huisdier EN de omgeving te behandelen.
Bij massale infectie kunnen vlooien bloedarmoede bij uw huisdier veroorzaken en vlooien kunnen zelfs mensen gaan bijten. Sommige huisdieren ontwikkelen zelfs een vlooienallergie. Zij hebben vaak heftige jeuk en huidreacties. Bij deze dieren is het extra belangrijk om ervoor te zorgen dat ze zo min mogelijk in contact komen met vlooien.
Teken
Teken leven in de omgeving. Vooral in hoge grassen en bomen. Teken hechten zich vast aan uw huisdier en zuigen bloed. Ze zijn verantwoordelijk voor het overdragen van een aantal gevaarlijke ziektes, zoals bijvoorbeeld Babesiose en Ehrlichiose.
Hoe behandelen tegen vlooien en teken?
Er bestaan verschillende producten om vlooien en teken tegen te gaan. U kan een tablet aan uw hond geven. Er bestaan ook pipetten die u op de huid kunt toedienen. Soms is het namelijk erg moeilijk om uw hond een tablet te geven. U kan deze producten bij ons aan de balie verkrijgen.
Reinig de omgeving
De omgeving behandelt u bijvoorbeeld door overal goed te stofzuigen, het wassen van textiel op hoge temperatuur en het gebruik van een omgevingsspray.
Alle producten zijn bij ons aan de balie verkrijgen.
Afspraak maken
Van de Reijtstraat 21
4814 NE Breda
Ma t/m vr: 8:00 - 19:00 uur
Zaterdag: 8:00 - 12:00 uur
Ons team
Dierenkliniek Breda heeft een enthousiast team van dierenartsen en paraveterinairen voor u klaar staan. Zij zijn zeer toegewijd en ervaren op hun vakgebied. Bij Dierenkliniek in Breda staat de aandacht voor uw dier centraal.
ons team
Wat vinden baasjes van onze kliniek?
Gemiddelde waardering: 4,7