Uw hond steriliseren

Twee honden op de weegschaal

Hoe gebeurt een castratie van de teef bij onze kliniek?

Iedereen spreekt vaak over sterilisatie, maar tijdens de ingreep halen we de eierstokken weg, dus is het eigenlijk een castratie.

  • De castratie gebeurt bij Dierenkliniek Breda via een kijkoperatie met een 1-gatstechniek, dit is een laparoscopische castratie. Deze methode is minder belastend en uw hond zal een uiterst kleine wond van ongeveer 1 cm hebben.

  • De meeste operaties gebeuren in de ochtend.

  • Uw hond wordt opgenomen op onze kliniek.

  • Voor de operatie onderzoekt de dierenarts uw huisdier en controleert de algemene gezondheidstoestand. De dierenarts luistert naar het hart van uw hond.

  • Als uw hond gezond is, zal uw hond onder narcose worden gebracht. Uw hond krijgt een slaapmiddel via het bloedvat. Uw hond krijgt ook een infuus en pijnstilling.

  • Als uw hond in slaap is krijgt ze een buis in de keel. Via de buis in de keel krijgt uw hond zuurstof en indien nodig gasanesthesie.

  • De ademhaling, het hart en de hoeveelheid zuurstof in het bloed worden tijdens de operatie continu bewaakt.

  • Via een kleine opening wordt er met een camera in de buik gekeken of alles er normaal uitziet. Dan worden de eierstokken verwijderd.

  • Na de operatie blijft uw hond op onze kliniek tot ze voldoende wakker is en het veilig is om ze naar huis te laten gaan.

  • U mag uw hond vaak in de namiddag weer op afspraak komen halen.

Twee honden op de weegschaal

Castratie van een teef

Voor een castratie dient u telefonisch een afspraak te maken.

U krijgt via mail een afspraakbevestiging met uitleg over de operatie en een narcose-brief. In de brief staan vragen over de voorgeschiedenis van uw hond, zoals bijvoorbeeld of uw hond een allergie heeft, medicatie neemt, ooit al onder narcose is gebracht etc. Wij vragen u om deze brief ingevuld mee te nemen wanneer u uw hond brengt voor castratie.

Sterilisatie hond 

Bij een sterilisatie halen we de eierstokken van de teef operatief weg, dit heet dan eigenlijk een castratie. Als we uitsluitend de eierstokken af zouden binden, zou de teef alleen onvruchtbaar worden, maar wel haar hormonen en het effect daarvan blijven houden.  

Al onze sterilisaties bij de hond voeren wij laparoscopisch uit (kijkoperatie) via een 1-gats techniek. We steriliseren honden ongeveer 100 dagen na de loopsheid, dan zijn de baarmoeder en eierstokken het minst doorbloed in vergelijking met de rest van de cyclus. Hierdoor is de kans op complicaties het kleinst.  

Algemene informatie castratie

Wanneer kan een hond het best gecastreerd worden?

Indien u geen nestje wilt, raden wij u aan om uw teef te laten castreren, 100 dagen NA de eerste loopsheid. Op medisch vlak biedt een castratie na de eerste loopsheid veel voordelen. Als er na de eerste loopsheid wordt gecastreerd, merken we dat honden veel minder last hebben van urine-incontinentie op latere leeftijd. De eerste loopsheid treedt gemiddeld tussen 6 tot 9 maanden leeftijd op. Grote rassen worden, vergeleken met kleine rassen, vaak wat later loops. Een gemiddelde loopsheid duurt drie weken.

Hoe herken je als eigenaar de loopsheid?

  • Vulva zwelt op en wordt groter.

  • Bloederige, lichtroze tot heldere uitvloei uit de vulva (afhankelijk van het stadium van de loopsheid).

  • Wanneer de teef het meest vruchtbaar is laat ze de dekking toe. Ze gaat ervoor staan.

  • Het gedrag kan soms veranderen. Iets minder eten of extreem veel de billen schoonmaken.

Bij thuiskomst na de operatie

  • Bij thuiskomst kan het zijn dat uw hond wat rustiger is dan anders.

  • Ze mag drinken en op het einde van de avond een kleine portie eten. Uw hond is een lange tijd nuchter geweest, dus liever geen te grote portie, aangezien ze dan kan gaan braken.

  • Door de narcose kan de temperatuur wat dalen, dus dient uw hond een warm plekje te krijgen.

  • Houdt uw hond nog een drietal dagen rustig en laat u uw hond aan de lijn uit.

  • Na 10 dagen verwachten wij u op controle, zodat we kunnen beoordelen of alles in orde en goed genezen is.

De voordelen van sterilisatie 

Geen kans op een (ongewenste) dekking en zwangerschap 
Een teef wordt gemiddeld tussen de 6 en 12 maanden leeftijd voor de eerste keer loops. Grote rassen zijn vaak wat later dan kleine rassen. De loopsheid duurt meestal zo’n 3 weken. In deze periode is de teef ook vruchtbaar. 

Hoe herken je als eigenaar een loopsheid? 

  • De vulva zwelt op en wordt groter 

  • Bloederige, lichtroze tot heldere uitvloeiing uit de vulva (afhankelijk van het stadium van de loopsheid) 

  • Het gedrag kan soms veranderen. Sommige honden gaan zich veel likken bij de vulva en houden zichzelf erg goed schoon. Vooral bij een eerste loopsheid kan het daardoor moeilijker zijn om deze te herkennen.  

 

Geen baarmoederontsteking 
Ongeveer 25% van alle niet-gesteriliseerde teven krijgt een baarmoederontsteking. Dit komt doordat de baarmoeder verandert onder invloed van hormonen en hierdoor gevoeliger wordt voor infectie.  

Ze worden hier ernstig ziek van en kunnen hieraan overlijden bij niet tijdig ingrijpen.  

Minder kans op melkkliertumoren 
Melkkliertumoren komen het meest voor bij middelbare-oudere honden die niet gesteriliseerd zijn. Gemiddeld genomen is 50% van de tumoren goedaardig en 50% kwaadaardig. Het onderscheid is echter alleen te maken door het aangetaste weefsel operatief te verwijderen en op te sturen voor onderzoek naar de patholoog.  

Hoe vroeger de teef gesteriliseerd wordt, hoe minder kans op melkkliertumoren. De kans is het kleinst voor de eerste loopsheid. Met elke loopsheid neemt de kans op melkkliertumoren toe. Na de 4e loopsheid steriliseren lijkt geen positief effect meer te hebben op de kans op melkkliertumoren.  

Geen schijnzwangerschap 
Na de loopsheid produceert elke teef het zwangerschapshormoon ‘progesteron’. Dit neemt na ongeveer 70 dagen weer af (dan zal de zwangere teef bevallen, de niet zwangere teef zal schijnzwanger worden. Schijnzwangere teven kunnen symptomen hebben zoals nesteldrang, opgezwollen melkklieren met soms melkgift en verandering in het gedrag. Sommige teven hebben amper klachten, anderen hebben er erg veel last van.  

Minder kans op suikerziekte 
Het zwangerschapshormoon progesteron zorgt voor een verhoogde hoeveelheid suikerproductie. Dit kan op termijn suikerziekte veroorzaken. Door het verwijderen van de eierstokken wordt er geen progesteron meer geproduceerd.  

De nadelen van sterilisatie 

Operatierisico 
Bij elke operatie kan helaas iets misgaan. We proberen dit risico zo klein mogelijk te maken door een juiste inschatting van het narcoserisico door middel van een vragenlijst, een klinisch onderzoek en indien nodig een bloedonderzoek voorafgaand aan de operatie. Op basis van deze inschatting kiezen we narcosemiddelen. 

Het operatierisico maken we zo klein mogelijk door het juiste moment van steriliseren (minste kans op nabloedingen), door goede chirurgen en materialen.   

Dik worden 
Als een hond gesteriliseerd (of een reu gecastreerd) wordt, vertraagt de stofwisseling. De hond heeft minder eten nodig om hetzelfde gewicht te behouden, ongeveer 30% minder. Nog beter is het om een voeding voor gesteriliseerde/gecastreerde honden te gaan geven. Hierin is rekening gehouden met deze veranderde energiebehoefte waardoor uw hond minder honger heeft. 

Urine-incontinentie 
Incontinentie komt met name voor bij gesteriliseerde teven en dan vooral bij de grotere rassen. Onder andere de dobermann, Duitse herder, boxer, Weimaraner, rottweiler, Ierse setter, bouvier, ridgeback, dwergpoedel en de old English sheepdog hebben een groter risico op urine-incontinentie na sterilisatie.  

Bij honden boven de 20 kg is aangetoond dat de kans op urine-incontinentie groter is als ze voor de eerste loopsheid gesteriliseerd worden. Daarom steriliseren we honden het liefst na de eerste loopsheid.  

Het is een vervelend probleem, maar gelukkig is het wel goed te behandelen met medicatie.  

 Verandering vacht 
Met name bij langharige honden zien we een verandering van de vachtstructuur. Deze wordt dikker, krulleriger en daardoor moeilijker te onderhouden. Een trimster kan advies geven hoe deze vacht het beste te onderhouden.  

Tumoren
Sommige wetenschappelijke artikelen geven aan dat er bij gesteriliseerde teven een grotere kans is op bepaalde tumoren, zoals bottumoren en huidtumoren. Helaas spreken wetenschappelijke onderzoeken elkaar hierin nog tegen en is er meer onderzoek nodig om er duidelijkheid over te krijgen.  

Gedragsveranderingen 
Bij sommige teven ontstaan er veranderingen in het gedrag. Dit is met name bij teven die op jonge leeftijd al agressief zijn. Bij deze teven kan de dominantie toenemen na sterilisatie.  

Adres
Van de Reijtstraat 21
4814 NE Breda
Route
Openingstijden
Ma t/m vr: 8:00 - 19:00 uur
Zaterdag: 8:00 - 12:00 uur

Ons team

Dierenkliniek Breda heeft een enthousiast team van dierenartsen en paraveterinairen voor u klaar staan. Zij zijn zeer toegewijd en ervaren op hun vakgebied. Bij Dierenkliniek in Breda staat de aandacht voor uw dier centraal.

Dierenkliniek Breda team

Wat vinden baasjes van onze kliniek?


Gemiddelde waardering: 4,7