Uw kat castreren

Hoe gebeurt een castratie bij onze kliniek?

  • U krijgt via mail een afspraakbevestiging met uitleg over de operatie en een narcose-brief. In de brief staan vragen over de voorgeschiedenis van uw kat, zoals bijvoorbeeld of uw kat een allergie heeft, medicatie neemt, ooit al onder narcose is gebracht etc. Wij vragen u om deze brief ingevuld mee te nemen wanneer u uw kat brengt voor castratie.

  • Alle operaties gebeuren (meestal) in de ochtend.

  • Uw kat wordt opgenomen op onze kliniek.
    Voor de operatie onderzoekt de dierenarts uw huisdier en controleert de algemene gezondheidstoestand. De dierenarts luistert naar het hart van uw kat.

  • Als uw kat gezond is, zal hij onder narcose worden gebracht. Uw kat krijgt een prikje (slaapmiddel) in de spier en krijgt ook pijnstilling.

  • De ademhaling en het hart wordt tijdens de operatie continu bewaakt.

  • De castratie gebeurt via een kleine snede op de balzak.

  • Via een kleine opening in de balzak worden beide teelballen verwijderd.

Na de operatie blijft uw kat op onze kliniek tot hij voldoende wakker is en het veilig is om ze naar huis te laten gaan.
U mag uw kat vaak in de namiddag weer op afspraak komen halen.

Wanneer kan een kat het best gecastreerd worden?

Katers zijn vaak geslachtsrijp rond de leeftijd van 5 tot 6 maanden. Ze kunnen dan gaan sproeien op verticale voorwerpen in uw huis of in de tuin. De kat beweegt zijn staart snel op en neer en laat een straaltje urine achter. Dit straaltje urine heeft een typische en onaangename katergeur. Bovendien gaan katers vaker rondzwerven en vechten als ze geslachtsrijp zijn met meer risico op ongelukken en vechtwonden. Dit zijn een paar redenen waarom we adviseren om katers te laten castreren vanaf de leeftijd van 5 tot 6 maanden.

Voor een castratie dient u telefonisch een afspraak te maken.


Grote kattenrassen
Bij katers van grote kattenrassen (zoals bijvoorbeeld de Maine Coone en de Noorse Boskat) adviseren we soms om ze op latere leeftijd te castreren (meestal op 1 jaar leeftijd) zodat deze katten volledig uit kunnen groeien. Als je deze katers vroeger castreert, blijven ze meestal wat aan de kleinere kant en lopen ze een klein risico op heupproblemen.

Algemene informatie castratie

Bij thuiskomst na de operatie:

Bij thuiskomst kan het zijn dat uw kat wat rustiger dan als anders. Hij mag drinken en op het einde van de avond een kleine portie eten. Uw kat is lange tijd nuchter geweest, dus liever geen te grote portie geven aangezien hij dan kan gaan braken.

Door de narcose kan de temperatuur wat dalen, dus dient uw kat een warm plekje te krijgen.
Het beste houdt u uw kat nog een drietal dagen rustig en in huis.

De balzak kan wat gaan zwellen in de eerste week, maar dit verdwijnt normaal gezien vanzelf.

Na 10 dagen verwachten wij u op controle, zodat we kunnen beoordelen of alles in orde en goed genezen is.

Na de operatie

Na de operatie kan de stofwisseling iets trager worden en hebben de dieren de neiging om dikker te worden. Belangrijk is dus om de voeding te verminderen of om op een voeding over te stappen speciaal voor gecastreerde katers.

Adres
Van de Reijtstraat 21
4814 NE Breda
Route
Openingstijden
Ma t/m vr: 8:00 - 19:00 uur
Zaterdag: 8:00 - 12:00 uur

Ons team

Dierenkliniek Breda heeft een enthousiast team van dierenartsen en paraveterinairen voor u klaar staan. Zij zijn zeer toegewijd en ervaren op hun vakgebied. Bij Dierenkliniek in Breda staat de aandacht voor uw dier centraal.

Dierenkliniek Breda team

Wat vinden baasjes van onze kliniek?


Gemiddelde waardering: 4,7