Uw kat ontwormen en ontvlooien

een kater met blauwe ogen

Wanneer uw kat ontwormen?

  • Om uw huisdier optimaal te beschermen tegen wormen, adviseren wij om uw kitten op 4, 6 en 8 weken te ontwormen.

  • Nadien elke maand tot uw kitten 6 maanden oud is. Daarna op 9 maanden en op 12 maanden leeftijd.

Als uw kitten éénmaal de leeftijd van 1 jaar heeft bereikt, adviseren wij om uw kat minstens 4 x per jaar te ontwormen. Bij binnenkatten minimaal 2 x per jaar. U kunt altijd contact met ons opnemen indien u meer informatie wenst omtrent dit onderwerp.

Een kat met jeuk

Hoe ontwormen?

Er zijn verschillende ontwormingsproducten te verkrijgen.

Hygiëne

Er zijn wormen die besmettelijk zijn voor de mens vooral voor kinderen, zwangere vrouwen, immunodeficiënte en oude mensen. Als uw kat besmet is met wormen is het belangrijk om heel hygiënisch te zijn. Zeker uw handen goed wassen na contact met uw kat en de kattenbak dagelijks verversen (met handschoenen)!

Verschillende soorten wormen

De meeste wormen bevinden zich in het maagdarmstelsel. Vaak hebben wormen een ontwikkelingscyclus (ei-larve-volwassen worm) en sommige larven migreren door het lichaam tijdens hun groei.

Spoelwormen (of nematoden)

Spoelwormen geven meestal weinig klachten bij gezonde dieren. Bij massale infecties kan uw kat vermageren, maagdarmklachten en soms een opgezette buik hebben. De migratie van de larven gaat via de darmwand, lever en longen. De kat hoest de larven op en slikt ze in waardoor ze in de darmen belanden.

Lintwormen (of cestoden)

De meest voorkomende lintworm wordt overgebracht door de vlo. Een goede vlooienbestrijding is dus belangrijk voor een goede bestrijding. Je kan ze soms zien in de ontlasting als een soort rijstkorreltjes.

Eéncelligen (of protozoa)

De meest voorkomende ééncelligen zijn Giardia, Toxoplasma en Coccidiose. Ze zijn zeer resistent in de omgeving en daarom moeilijk te bestrijden. Deze parasieten komen het meest voor bij kittens. Zij kunnen erg ziek worden, uitdrogen en soms zelfs sterven.

Haakwormen

Deze wormen hangen zich met kleine haakjes vast aan de darmwand en veroorzaken bloederige diarree. Bij massale infecties kunnen ze leiden tot chronisch bloedverlies, vermageren en soms sterfte.

Hartworm

De hartworm komt soms bij katten voor, maar veroorzaakt in de meeste gevallen geen klachten.

Longwormen

De longworm komt voor in de longbloedvaten en geeft vooral hoestklachten. Bij ernstige infecties kan ook benauwdheid, lusteloosheid en vermageren optreden. Katten besmetten zich door een besmette slak op te eten, of door het opeten van een ander dier die eerder een besmette slak at.

Vlooien

Vlooien zijn ectoparasieten, dit zijn parasieten die zich aan de buitenkant van het lijf bevinden, dus op de vacht. Ze kunnen in korte tijd enorm veel eitjes leggen. Uit deze eitjes komen larven die zich verpoppen. Deze popstadia (vergelijkbaar met een rups) kunnen zeer lang in de omgeving blijven leven. Daarom is het belangrijk om uw huisdier EN de omgeving te  behandelen.

Bij massale infectie kunnen vlooien bloedarmoede bij uw huisdier veroorzaken en vlooien kunnen zelfs mensen gaan bijten. Sommige huisdieren ontwikkelen zelfs een vlooienallergie. Zij hebben vaak heftige jeuk en huidreacties. Bij deze dieren is het extra belangrijk om ervoor te zorgen dat ze zo min mogelijk in contact komen met vlooien.

Teken

Teken leven in de omgeving. Vooral in hoge grassen en bomen. Teken hechten zich vast aan uw huisdier en zuigen bloed. Ze zijn verantwoordelijk voor het overdragen van een aantal gevaarlijke ziektes, zoals bijvoorbeeld Babesiose en Ehrlichiose.

twee katers op de behandeltafel

Hoe behandelen tegen vlooien en teken?

Er bestaan verschillende producten om vlooien en teken tegen te gaan. U kan een tablet aan uw kat geven. Er bestaan ook pipetten die u op de huid kunt toedienen. Soms is het namelijk erg moeilijk om uw kat een tablet te geven. U kan deze producten bij ons aan de balie verkrijgen.

Reinig de omgeving

De omgeving behandelt u bijvoorbeeld door overal goed te stofzuigen, het wassen van textiel op hoge temperatuur en het gebruik van een omgevingsspray.
Alle producten zijn bij ons aan de balie verkrijgen.

Adres
Van de Reijtstraat 21
4814 NE Breda
Route
Openingstijden
Ma t/m vr: 8:00 - 19:00 uur
Zaterdag: 8:00 - 12:00 uur

Ons team

Dierenkliniek Breda heeft een enthousiast team van dierenartsen en paraveterinairen voor u klaar staan. Zij zijn zeer toegewijd en ervaren op hun vakgebied. Bij Dierenkliniek in Breda staat de aandacht voor uw dier centraal.

Dierenkliniek Breda team

Wat vinden baasjes van onze kliniek?


Gemiddelde waardering: 4,7