Uw kat steriliseren

Hoe gebeurt een castratie van de poes bij onze kliniek?

Iedereen spreekt vaak over sterilisatie, maar tijdens de ingreep halen we de eierstokken weg, dus is het eigenlijk een castratie.

 • Alle operaties gebeuren (meestal) in de ochtend.

 • Uw kat wordt opgenomen op onze kliniek.

 • Voor de operatie onderzoekt de dierenarts uw huisdier en controleert de algemene gezondheidstoestand. De dierenarts luistert naar het hart van uw kat.

 • Als uw kat gezond is, zal uw kat onder narcose worden gebracht. Uw kat krijgt een prikje (slaapmiddel) in de spier en ze krijgt ook pijnstilling.

 • Uw kat wordt slaperig en krijgt een buis in de keel. Via de buis in de keel blijft uw kat goed slapen door gasanesthesie.

 • De ademhaling en het hart wordt tijdens de operatie continu bewaakt.

 • Via een kleine snede worden beide eierstokken uit de buik verwijderd.

Na de operatie blijft uw kat op onze kliniek tot ze voldoende wakker is en het veilig is om ze naar huis te laten gaan. U mag uw kat vaak in de namiddag weer op afspraak komen halen.

Castratie van een poes

Voor een castratie dient u telefonisch een afspraak te maken.

U krijgt via mail een afspraakbevestiging met uitleg over de operatie en een narcose-brief. In de brief staan vragen over de voorgeschiedenis van uw kat, zoals bijvoorbeeld of uw kat een allergie heeft, medicatie neemt, ooit al onder narcose is gebracht etc. Wij vragen u om deze brief ingevuld mee te nemen wanneer u uw kat brengt voor castratie.

Algemene informatie castratie

Wanneer kan een poes het best gecastreerd worden?

Rond de leeftijd van 6 tot 8 maanden zullen poezen voor het eerst krols worden. De krolsheid kan gedurende het hele jaar optreden maar we zien het vooral in het voorjaar en het einde van de zomer. Soms zien we het elke drie weken. U herkent de krolsheid doordat de kat meer begint te miauwen, de achterhand naar boven houdt, aanhankelijker is, soms meer naar buiten wil of iets minder eet. Op dit moment is uw poes vruchtbaar en kan ze dus gedekt worden.

De poes mag gesteriliseerd worden rond 6 maanden leeftijd.

Bij thuiskomst na de operatie:

 • Bij thuiskomst kan het zijn dat uw kat wat rustiger dan als anders.

 • Zij mag drinken en op het einde van de avond een kleine portie eten. Uw kat is lange tijd nuchter geweest, dus liever geen te grote portie geven aangezien ze dan kan gaan braken.

 • Door de narcose kan de temperatuur wat dalen, dus dient uw kat een warm plekje te krijgen.

 • Het beste houdt u uw kat nog een vijftal dagen rustig en in huis.

 • Na 10 dagen verwachten wij u op controle, zodat we kunnen beoordelen of alles in orde en goed genezen is.

 • Na de operatie kan de stofwisseling iets trager worden en hebben de dieren de neiging om dikker te worden. Belangrijk is dus om de voeding te verminderen of om op een voeding over te stappen speciaal voor gecastreerde poezen.

Adres
Van de Reijtstraat 21
4814 NE Breda
Route
Openingstijden
Ma t/m vr: 8:00 - 19:00 uur
Zaterdag: 8:00 - 12:00 uur

Ons team

Dierenkliniek Breda heeft een enthousiast team van dierenartsen en paraveterinairen voor u klaar staan. Zij zijn zeer toegewijd en ervaren op hun vakgebied. Bij Dierenkliniek in Breda staat de aandacht voor uw dier centraal.

Dierenkliniek Breda team

Wat vinden baasjes van onze kliniek?


Gemiddelde waardering: 4,7