Afspraak maken
Gouden Standaard Katvriendelijke Praktijk
Wij mogen ons “Gold Standard Cat Friendly Clinic” noemen ofwel: Gouden Standaard Katvriendelijke Praktijk. De eerste en grootste in deze regio en daar zijn wij ontzettend trots op!
De grootste internationale kattenorganisatie ISFM heeft ons deze status toegekend. Op hun website www.catfriendlyclinic.org vindt u de lijst van alle deelnemende klinieken en de voorwaarden.
Wat hebben wij hiervoor gedaan
Een aparte kattenopname
We hebben een grote, aparte kattenopname. De opname is voorzien van geluidsabsorberende plafondplaten en gedimd licht zodat de katten niet overprikkeld raken door geluid en licht. De opname bevindt zich achter in onze kliniek en is een stiltezone geworden.
Comfortabele verblijven
De verblijven van de katten zijn aangenaam en groot en hebben vloerverwarming om de ruimte zo comfortabel mogelijk te houden bij een opname of na een operatie. Bij langere opname hebben de katten een schuilhut waar ze zich kunnen terugtrekken wanneer ze dit willen. We hebben standaard een Feliway verdamper in de opname hangen om de patiënten hiermee gerust te stellen.

Aparte kattenwachtkamer
We hebben een speciale wachtkamer die alleen voor de katten bestemd is. Hier staat een kattentoren waar u de kattenmand in kan zetten. Zo zitten de katten rustig en niet tussen honden of andere dieren. Vanuit de toren kunnen katten elkaar niet zien en zitten ze veilig hoog. Daarnaast hebben we onder in de toren een lade met kleedjes. U mag hier zelf een kleedje uit de lade pakken om over de mand heen te hangen, dit geeft uw kat een extra veilig gevoel
In de spreekkamer
In de spreekkamers ligt er altijd een handdoek op de tafel zodat de katten daar zacht en comfortabel op kunnen staan/liggen tijdens het onderzoek. Deze kleedjes sprayen we in met Pet Remedy, een spray met valeriaan, dit werkt kalmerend voor katten. Onze dierenartsen en paraveterinairen benaderen de katten zeer rustig. Allereerst wordt de kat door ons op zijn gemak gesteld, voordat we ze gaan onderzoeken. Bij erg bange katten mogen ze in hun mandje blijven zitten, mits we ze dan wel kunnen nakijken.
Ook tijdens onderzoeken zoals echo’s zullen we te allen tijden werken met een zachte ondergrond met Pet remedy spray. Ook bij een bloedafname, gebruiken we deze materialen.
Zijn katten erg bang en/of laten ze zich niet goed onderzoeken dan adviseren we vaak om ze iets te geven wat ze wat kalmer maakt, alles om het bezoek aan de dierenarts zo aangenaam mogelijk te maken.
We hebben ook aparte kattenspreekuren, dan is er een spreekkamer die alleen gebruikt wordt voor katten. Ook met een hele bange kat kunt u een afspraak bij ons maken, we preparen dan een spreekkamer speciaal voor u en u kunt bij aankomst direct in die kamer plaatsnemen.
Operaties
Onze katten krijgen ruim voor de operatie eerst hun pijnstilling zodat deze goed in kan werken om op die manier de stress van pijn zo klein mogelijk te houden. De narcoseprik krijgen ze in een rustige kamer waar geen andere katten zijn. Dit zodat de andere patiënten hier geen stress van hebben. We hebben speciale stille tondeuses om stukjes vacht te scheren, katten zijn namelijk erg geluidgevoelig. Seniorkatten krijgen een extra dik kussen om op te liggen tijdens de operatie i.v.m. eventuele artroseklachten. Alle katten krijgen, wanneer ze goed wakker zijn, wat lekkers te eten om hun stofwisseling weer snel aan de gang te krijgen. Dit helpt in het herstel na een narcose.
Ons doel is om het bezoek aan de dierenarts gemakkelijker te maken voor eigenaar en kat.
Wij hebben in de praktijk een kattenadvocaat, zij zorgt er te allen tijde voor dat er optimaal Catfriendly wordt gewerkt. We houden ons aan de richtlijnen van het ISFM en volgen hun lezingen en Webinars op de voet.
Heeft u vragen of opmerkingen over onze adviezen, of wilt u advies over uw eigen kat, neem gerust contact met ons op.
Vervoer van de kat naar de praktijk
Het vervoer van de kat in een mandje/carrier naar de praktijk kan veel stress met zich meebrengen. Er zijn verschillende manieren om stress zoveel mogelijk te voorkomen.
Goede associatie met de carrier
Laat de carrier zoveel mogelijk op een vaste plek in huis staan, zodat deze niet alleen geassocieerd wordt met een dierenartsbezoek. Leg er een zacht (eigen) kleedje in en spray hier 15 minuten voor vertrek feromonen op. Leg ook iets lekkers in de carrier. Draag de carrier niet alleen vanaf de bovenkant, maar ondersteun deze ook aan de onderkant.
De juiste carrier
Deze moet veilig/stevig zijn en voldoende groot (let dus op het formaat van uw kat en pas de carrier hierop aan). Het beste is een dichte harde plastic carrier die aan de voorkant open kan en waar de bovenkant makkelijk vanaf kan. Deze zijn ook makkelijk schoon te houden. Rugzakken, tuigjes, rieten mandjes en stoffen tassen raden wij af.
Het vervoer naar de praktijk
Vreemde geluiden en geuren kunnen stress geven. Bedek tijdens vervoer de carrier met een deken/handdoek, hierop kunnen weer feromonen gesprayd worden. Maak tijdens het vervoer nooit de carrier open. Let tijdens het dragen van de carrier ook op voor het botsen tegen deurposten en andere obstakels.
Aankomst op de praktijk
U kunt bij aankomst op de praktijk de carrier direct in de daarvoor bestemde toren in de kattenwachtkamer plaatsen. Indien u geen dekentje voor over de carrier bij u heeft, kunt u deze uit de lade onder in de toren halen en over de carrier leggen. Na het aanmelden bij de balie kunt u plaats nemen bij uw kat in de wachtkamer. De feliway verdampers hangen onder de bank in de kattenwachtkamer. Als u bij de balie staat kunt u de carrier op de balie plaatsen. Zo heeft uw kat een hoge en veilige positie.
Weer naar huis
Uw kat heeft meestal een vreemde geur bij zich na bezoek aan de praktijk, soms zien ze er zelfs anders uit door een geschoren plek of bijvoorbeeld een kraag. Indien u andere katten in huis heeft kan de thuis blijver anders reageren, deze kan gaan slaan of blazen. Houdt de kat die op de praktijk is geweest tijdelijk in een aparte ruimte, zo kan deze langzaam weer naar de vertrouwde omgeving gaan ruiken. Laat de katten na een paar uur oogcontact hebben onder toezicht. Gaat dit goed, dan kunnen ze fysiek met elkaar in contact komen. Wordt er nog agressief gereageerd, houdt de katten dan nog wat langer gescheiden en maak gebruik van feromonen.
Afspraak maken

Van de Reijtstraat 21
4814 NE Breda
Ma t/m vr: 8:00 - 19:00 uur
Zaterdag: 8:00 - 12:00 uur
Ons team
Dierenkliniek Breda heeft een enthousiast team van dierenartsen en paraveterinairen voor u klaar staan. Zij zijn zeer toegewijd en ervaren op hun vakgebied. Bij Dierenkliniek in Breda staat de aandacht voor uw dier centraal.

ons team
Wat vinden baasjes van onze kliniek?
Gemiddelde waardering: 4,7