Endoscopie

Ruimte endoscopie

Maag- darmstelsel (gastro-duodenoscopie, coloscopie)

Tijdens een endoscopie wordt er met een dunne flexibele slang met ingebouwde camera binnenin de maag en darm gekeken. In de meeste gevallen wordt dit gedaan om een diagnose te stellen en / of biopten te nemen. Denk maar aan het vaststellen van een maagzweer, het zoeken naar de reden van chronisch braken of diarree. Er worden dan ook meestal biopten (weefselmonsters) genomen van zowel de maag- als de darmwand. Door het stellen van de juiste diagnose kunnen we een veel gerichtere therapie instellen en is de kans op herstel veel groter.

In sommige gevallen wordt deze techniek ook gebruikt voor de behandeling. Bijvoorbeeld het verwijderen van een vreemd voorwerp uit de slokdarm of maag. Vaak kan zo’n voorwerp met een klein tangetje vast gepakt worden en terug naar buiten getrokken worden. Dat ‘bespaart’ de patiënt een buikoperatie waardoor het herstel veel vlotter is.

Zo’n endoscopie gebeurt altijd onder narcose en hiervoor is een dagopname nodig. Dat is ook meteen de reden waarom dit niet als eerste onderzoek wordt voorgesteld.

Behandelkamer

Neus en luchtwegen (rhinoscopie en/of bronchoscopie)

Tijdens een endoscopie wordt er met een dunne starre of flexibele slang met ingebouwde camera binnenin de neus, luchtpijp en/of kleinere luchtwegen gekeken.

Redenen voor het onderzoek kunnen bijvoorbeeld zijn chronische neusvloei, chronisch hoesten en abnormale of bemoeilijkte ademhaling. Tijdens het onderzoek kunnen we  biopten (weefselmonsters) of een spoelsel (broncho-alveolaire lavage = BAL) nemen. Ook kunnen we materiaal afnemen voor een schimmel- of bacteriekweek en gevoeligheidsbepaling. Deze testen kunnen helpen bij het instellen van de juiste en gerichtste behandeling.
In uitzonderlijke gevallen wordt er ook wel eens een vreemd voorwerp (bv een grasaar) in de luchtwegen aangetroffen. Dit kan dan ook meteen met een klein tangetje verwijderd worden.

Dit onderzoek gebeurt onder volledige narcose.

Blaas (cystoscopie)

Tijdens een cystoscopie wordt er met een dunne starre of flexibele slang met ingebouwde camera in de blaas gekeken.

Redenen voor dit onderzoek kunnen bijvoorbeeld zijn urine incontinentie, chronische bloederige urine etc. Zo kan een ectopische ureter (= abnormaal ingeplante afvoerweg tussen nier en blaas) in beeld gebracht worden en kan ook na een operatie gecontroleerd worden of de inplanting dan wel correct is.

Dit onderzoek gebeurt natuurlijk onder volledige narcose.

Adres
Van de Reijtstraat 21
4814 NE Breda
Route
Openingstijden
Ma t/m vr: 8:00 - 19:00 uur
Zaterdag: 8:00 - 12:00 uur

Ons team

Dierenkliniek Breda heeft een enthousiast team van dierenartsen en paraveterinairen voor u klaar staan. Zij zijn zeer toegewijd en ervaren op hun vakgebied. Bij Dierenkliniek in Breda staat de aandacht voor uw dier centraal.

Dierenkliniek Breda team

Wat vinden baasjes van onze kliniek?


Gemiddelde waardering: 4,7